Dana Sambung Study

Monday, December 26, 2011

Tutorial Shoutcamp

Assalamualaikum..
seperti yang dijanjikan..aku akan tunjuk dekat korang mcmana nak buat Shoutcamp..maybe ada yang dah tahu macamna nak guna..tapi tak salah kan aku nak share?=)
oke lah,taknak cakap panjang..meh kita start dengan first step.

1.) make sure korang pergi ke link dia..Shoutcamp

2.) korang kena register

chop!kalo aku suh korang tengok dari gambar je korang boleh paham x?hee


3.) korang diwajibkan isi form yang kat atas tuh..password tuh biaq korang ingat la..kang naya..hee


 4.) after korang dah daftar bagai.. korang dah boleh start untuk create shoutbox korang!


5.)  next, korang kena la isi lagi satu form..form utk isi apa nama shoutbox korang la kiranya


6.) then ini pilihan korang. if korang nak change avatar, choose la mana2 avatar,janji tak lebih dari 700kb kalo tak salah laa..hee..kalo salah, ampunkan aku! after dah pilih, korang boleh la upload..=)


7.) bila dah tukar, jadik la camnie..tadaaa!


8.) oke, ini korang punya account. kalo korang nak ejas tinggi dgn lebar shoutbox, boleh tekan kat tmpat anak panah..nampak?dan kalo nak tukar colour shoutcamp anda,boleh tekan dekat edot shoutbox layout


9.) haa..nie la rupa bentuk coding tuh..byk! tadik pon jenuh aku duk usha..and! aku jumpa..yeay!hehe..korang boleh ejas mengikut kekreatifan anda...tapi before tuh,sila baca arahan oke..


meh aku tolong copy paste untuk korang, code untuk ubah :

.scrollable { position:relative; overflow:hidden; height: 400px; width:100%; }
.scrollable .items{ position:absolute; height:20000em; }


10.) then,bila korang dah siap ubah apa yang korang nak..its the time untk korang get the code!hehe
sila click install untuk dapatkan code tersebut..



11.) camnie la bentuknya kalo korang click dengan betol..=)


12.) dan macam biasa..log in kat blog >> design >> add gadjet >> configure HTML


13.)dah siap?lepas tuh copy paste la code korang tadi dekat form nieyh..=)



14.) lepas siap, Preview la dulu..kalau masih tak berpuas hati, bolehla adjust lagi..=)


haa...cukup 14steps..simple je kan..selamat mencuba..=)


4 orang sEdaNg MeRePek ^^:

eiyna zhafirah said...

cm bes je..hehe
smile leh tkr x ?

btw , nk mintak tolong like pic ny :)
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=221164764628256&set=a.219824341428965.52725.219232961488103&type=3&theater

Princess Fiona Bini Shrek said...

@eiyna zhafirah

hee...cuba laa...^_^
erm..smiley tak boleh tukar..>_<
tapi nanti pincess cuba carik koding dy ehh..

katak comel said...

x mcm tutorial je..ahaha

Princess Fiona Bini Shrek said...

@katak comel

oh akak..kalo diharapkan macam tuto yg pakar2 tuh buat memang x laa....lalalala~

 
Teratak ini kepunyaan Puteri Fiona