Dana Sambung Study

Sunday, August 7, 2011

Doa bukan Barang Permainan!Suka-suka Kau je...

Assalamualaikum..and...piin piiinnn...
da genap seminggu kita berpuasa kan..kejap je masa berlalu kan peeps...huhu..^^
oke..aku taknak bercakap panjang..kita teruskan kepada agenda seterusnyaa...
hari nie aku nak bebel pasal doa...nape aku nak bebel??hurm..aku tak tahu la benda nie bole dikategorikan lam part mana satu..macam yang kita tahu kan..setiap kali masukknya bulan puasa,kita mesti dapat msg yang pelbagai bunyik and makna yang berkaitan dengan doa..tapi bagi aku,benda nie bukanla boleh di amek mudah..senang cita..dibawak main2 la..masa aku kecik2 dulu..aku pon main forward je msg2 yg camtuh..skg bila aku da besar...hurmm...*sambil gelengkan kepala*...



aku pon tak ingat sangat macamana doa yang dorang create tuh..tapi kalo tak salah..ada la sikit bunyiknya camnie..


*Allahumma wataktahanlapar wasudamau mati,wagoleksanasini watengokjamlambat lagi blablabla...
Sodakallahula'zim*


Kan kita sendiri tahu yang doa itu senjata mukmin. Aku rasa macam kita doakan diri kita benda yang tak elok. Benda nampak remeh tapi berat sebenarnya. Tak elok la kan kalau kita buat macamnie. Kalau kita sebagai orang Islam mempermainkan doa, apa pulak pandangan orang bukan Islam kan.

Memang la mula-mula kita baca rasa macam nak tergelakkan..Maunya tak..Siap ada golek bagai. Tapi wa cakap sama lu der,ini tak elok! Berapa kali mau cakap haa??Yang lu orang duk create benda yang macamnie buat apa? Dah macam takde benda lain ke nak buat?Kita dah boleh dianggap mempermainkan agama tahu tak?? Ingat doa nie macam barang permainan ke? Suka-suka je ubah mana-mana yang kita suka. Open tak open..Benda nie bukan benda yang enteng.Faham?? *nada : rilek* aku  mintak maaf kalo ada mana2 pihak yang erm...terasa hati ngan aku..aku sekadar nak bagi peringatan kepada diri sendiri dan jugak kepada kawan2..=)

12 orang sEdaNg MeRePek ^^:

Anonymous said...

Mmg tak sesuai la...doa cuba dibust main2! Bukan kureng akal.. Tapi ilsng sksl namanya tuh!

KeChIk yg comey said...

betol2...hilang akal tol kan cik anon..hish

Wanie said...

wanie tak penah lak dapat mesej forward macam kechik cakap ni..

KeChIk yg comey said...

nie antara msg nya..huu..lau xpenah dapat..bagus laa..=)

ezzu said...

memg lh lawak kalu bace mcm tu..tp tu kn namanye kita mempermainkn and mempersendakn agama...so x elok lh...hehehe

si para para said...

doa itu senjata mukmin..
jangan main2, nanti makan diri.

KeChIk yg comey said...

ezzu ~ yup2...betol2..mang x elok pon..
si para-para ~ mungkin doranglupa yang doa itu senjata mukmin..

cucu umie said...

herm..mempermainkan ayat al-quran tu..xbek tol..saperlh yg dok hantar tu..

KeChIk yg comey said...

hurm..bila dibidas..dorang ckp..niat nak gurau2 je..sape la yg create msg nie awal2..haishhh

Anif Abdullah| AA said...

yup.. doa bukan barang permainan..adehhh

Anif Abdullah

Cik Gee said...

sesungguhnya doa itu senjata bgi org islam.. kalau org islam itu sendiri yang mempermainkan doa?

lu pikir la sendiri..

^^

KeChIk yg comey said...

AA ~ yup2...huhu

cik gee ~ itu la pasalnya..poblem tol laa

 
Teratak ini kepunyaan Puteri Fiona